Najvyšší súd SR chce potrestať ústavných sudcov za prepustenie piťovca

02.08.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Najvyšší súd (NS) SR pripravuje podnet na disciplinárne stíhanie trojice ústavných sudcov za prepustenia jedného z piťovcov, Milan Š., na slobodu. Podľa NS SR nález Ústavného súdu, v ktorom sa konštatuje porušenie práv obvineného, ohrozil právnu istotu, stabilitu, vymožiteľnosť práva a bezpečnosť štátu a nemá nič spoločné s ochranou ľudských práv.
Z obsahu predmetného spisu bez akýchkoľvek pochybností podľa stanoviska NS SR vyplýva, že Ústavný súd (ÚS) bez ústavnoprávneho a skutkového podkladu svojvoľne konštatoval porušenie práv obvineného. "Za takéto pochybenia sudcovia ÚS SR v demokraticko-právnom štáte nesmú obliekať sudcovský talár. Nemôžeme sa tváriť, že sa nič nestalo. Pri zjavne účelových pochybeniach konkrétnych súdov je potrebné vyvodiť priamu disciplinárnu, respektíve trestnoprávnu zodpovednosť," uviedol predseda NS SR Štefan Harabin.
Podľa jeho slov je potrebné disciplinárnym konaním, alebo i trestným stíhaním vylúčiť čo i len teoretickú možnosť iných motívov ako len momentálne a totálne odborné zlyhanie trojice ústavných sudcov, ktorí nikdy predtým ani len teoreticky nepôsobili v trestnom práve a vyniesli v danej veci "záhadne účelový verdikt".
Hovorkyňa ÚS SR Anna Pančurová nechcela Harabinove vyjadrenia komentovať. "Zatiaľ žiaden podnet na disciplinárne stíhanie ústavnému súdu nebol doručený, preto sa k nemu ani nemôžme vyjadrovať. V prípade, že takýto podnet bude doručený, tak sa ním ústavný súd bude zaoberať v zmysle zákona o organizácii Ústavného súdu SR, o konaní pred ním a o postavení jeho sudcov," konštatovala pre TASR.
 

Vyberte región